21.09.2018. – Дан 125. моторизоване бригаде

Поводом Дана 125. моторизоване бригаде, данас је у касарни “Расина” на спомен обележје положено цвеће и  одржан помен свим борцима ове војне јединице. Помену су присуствовали  градоначелник Јасмина Палуровић и начелник Расинског управног округа Бранислав Весић.

125

Након полагања венаца и цвећа од стране делегација Војске Републике Србије, града Крушевца, Расинског управног округа, резервних војних старешина, ратних војних инвалида и других удружења, као  и чланова породица погинулих, свештенство Епархије крушевачке одржало је помен.

Присутнима се обратио ратни командант 125. моторизоване бригаде, бригадни генерал Драган Живановић, који је поздравио присутне и своје саборце. “Данас смо се овде окупили да евоцирамо успомене на наше погинуле другове, хероје наше домовине. Ово је прилика и да се присетимо свих дешавања које смо, ми овде, преживели током ратних дејстава и агресије на нашу земљу. Бригада је прошла тежак пут, а данас сви знају за Кошаре и наше извршење постављених задатака за одбрану државне границе”.

Командант Гарнизона Крушевац пуковник Раде Рњаковић је још једном подсетио на историјске чињенице везане за ову јединицу. Дана 22.12.1990. године 125. моторизована бригада је проглашена за најбољу бригаду у тадашњој ЈНА. Прве жртве у одбрани отаџбине из ове бригаде пале су 1998. године, а током НАТО агресије погинуло је 92 припадника, 386 је рањено а 6 се води као нестало. Дана 16.06.1999. године ова јединица је добила Орден народног хероја, а њених 412 припадника је одликовано.