Обележен 1. март – Дан цивилне заштите

Поводом 1. марта – Дана цивилне заштите данас је у просторијама Расинског управног округа одржана седница Окружног штаба за ванредне ситуације. Данашњој седници присуствовао је и државни секретар Министарства  државне управе и локалне самоуправе, Бојан Стевић.

civilna

Државни секретар Бојан Стевић  је истакао да Влада Србије даје огроман значај Цивилној заштити и да ће јој се у наредном периоду још више посветити пажња у погледу унапређења у свим сегментима. Седници је присуствовала и градоначелница Града Крушевца, Јасмина Палуровић и представници свих локалних самоуправа Расинског управног округа.

Након поздравних речи начелника Расинског управног округа Бранислава Весића, начелник Сектора за ванредне ситуације ПУ Крушевац Александар Лазаревић упознао је присутне са кратким историјатом Цивилне заштите, као и са њеним значајем у друштву.  „Цивилна заштита је систем за заштиту, спашавање и отклањање последица од елементарних непогода. Код нас, у нашем округу, сектор је организован кроз специјалне јединице за заштиту од  пожара, прву помоћ, РХБ заштиту и спасавање на води и под водом. Надамо се да ћемо и наредних година имати што мање посла“, рекао је господин Лазаревић. На седници су усвојени и извештаји о раду у претходној години, а разматрани су и планови рада Окружног штаба за ову и  наредне године.

Посебно је, у оквиру радног дела седнице, разматрано  стање извршених  превентивних и оперативних мера заштите од поплава на водама II реда, као и стање израђености оперативних Планова заштите од поплава локалних самоуправа  на територији Расинског управног округа, као и Извештај о шумским пожарима и усвајање програма санације са планом пошумљавања и припреми за летњу сезону 2019. године те предузимању превентивних мера заштите од шумских пожара на отвореном простору.

По окончању седнице одржан је радни састанак државног секретара министарства државне управе и локалне самоуправе Бојана Стевића са начелником Расинског управног округа, градоначелницом Града Крушевца и председницима општина Расинског управног округа.