ПОЧЕТАК ИЗГРАДЊЕ КОВИД БОЛНИЦЕ У КРУШЕВЦУ

У Војном комплексу „Расина“ у Крушевцу, дана 10.08.2020.  су отпочели радови на изградњи ковид болнице. Свечаном почетку радова присуствовали су премијер Ана Брнабић, министар одбране Александар Вулин, министар здравља Златибор Лончар.

kovid-bolnica-1

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да се у ВК „Расина“ гради потпуно нови објекат за потребе евентуалног другог таласа епидемије корона вирусом. Осим тога, ради се на подизању свеукупних капацитета у служби одбране здравља грађана Србије, пре свега у здравственом систему и опремању нових лабораторија PCR тестовима.

kovid-bolnica-2

Нова ковид болница у Крушевцу, наставила је премијерка, биће модеран мултифункционални објекат изграђен за потребе читавог Расинског округа и опремљена по најсавременијим медицинским стандардима. Вредност инвестиције је 1.724.200.000,00 динара. Капацитет је 500 лежајева, а укључује и одељење интензивне неге. Рок за завршетак је 15. децембар.

Председница Владе притом се захвалила Војсци Републике Србије, која је била једна од главних полуга у одбрамбеном систему земље у циљу заштите здравља грађана и помоћи сваке врсте. Од 16. марта, Војска је свакодневно била на располагању локалним самоуправама, здравству, цивилном сектору.. Такође, њима је поверена припрема и вођење тзв. привремених болница којих тренутно има 11 у 6 градова Србије (укупни капацитет 5500 лежајева). На крају обраћања, премијерка Ана Брнабић је закључила да је у Општу болницу Крушевац у последњих 5 година уложено око милион евра, додељено преко 60 потребних специјализација и запошљено око 330 здравствених радника.