Почетак изградње постројења за пречишћавање отпадних вода у Крушевцу

Крушевац, 14. октобар 2017. године – Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да је потпуно задовољна резултатима оствареним у првих 100 дана рада Владе.

Данас је у присуству министарке грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић, министра заштите животне средине Горана Тривана и директора БИА Братислава Гашића положен камен темељац за Фабрику за пречишћавање отпадних вода.

fabrika 1

Основа програма је Уговор о финансијској сарадњи Владе Немачке и Србије који се спроводи преко Немачке развојне банке (KfW ) и надлежног Министарства РС.

Главни ефекти пројекта су: смањење ризика по здравље становништва и заштита подземних и површинских вода од загађења. Предвиђена је изградња око 50км. колекторске и канализационе мреже.

Михајловић је, након полагања камена темељца за почетак радова на изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода у Крушевцу, истакла да је пре извесног времена пуштено у рад 30 километара модерног ауто-пута, као и да је завршена изградња најдужег моста на Коридору 10.

Fabrika2

Такође, она је нагласила да је посебно поносна на мостове Љубовија–Братунац и спајање лукова на Жежељевом мосту, сада малих, а наредне недеље и великих.

Михајловић је додала да без развоја инфраструктуре нема напретка и инвестиција, уз поруку да су људима потребни путеви и мостови у ком год се делу Србије налазили.

Михајловић је, говорећи о изградњи поменутог постројења, истакла да је фабрика значајна за Крушевац и сва насеља око града, као и за све житеље и њихове потомке који треба да остану у градовима где су рођени, те да ће фабрика бити прављена тако да увек може да се прошири.

Она је нагласила да нема савременог Крушевца, ни било ког другог града, без размишљања о заштити животне средине.
Fabrika3
Михајловић је честитала житељима Крушевца Дан ослобођења града и истакла да је то значајан дан за целу Србију и читаву Владу.

Директор ЈКП “Водовод Крушевац” Владимир Милосављевић рекао је да ће постројење бити завршено за 15 месеци, као и да ће ова фабрика довести Крушевац у ред најразвијенијих градова у тој области.

Пројекат је обухватио колектор и канализациону мрежу у граду укупне вредности 24 милиона евра, од чега је 14 милиона уложено у ово постројење, навео је Милосављевић.

Пројекат се ради позајмицом KFW банке на 12 година, а 95 одсто средстава вратиће Србија, а пет одсто ЈКП “Водовод Крушевац”, рекао је он.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић овом прилоком  изјавила је данас да су приоритети Владе Србије завршетак коридора 10 и 11, као и Моравски коридор.

Никакве одлуке још нису донете. Упоредо са просторним планирањем ради се пројектно-техничка документација, што иначе није често случај, будући да се прво чека да се заврши просторни план, па се онда ради документација, објаснила је она.

Михајловић је додала да је пројекат убрзан колико то могућности дозвољавају, јер су сви свесни тога да без изградње инфраструктуре нема инвестиција.