ПОСЕТА МИНИСТАРКЕ МИХАЈЛОВИЋ РАСИНСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, приликом посете Расинском управном округу и ошштини Брусу заједно са начелником Расинског управног округа,  Иваном Анђелићем, председницом општине Брус Валентином Милосављевић и сарадницима  обишла је радове на изградњи  разводног гасовода Александровац – Нови Пазар – Тутин.

mre_kopaonik_gasovod

”Очекујемо да овај гасовод вредан 52 милиона евра буде завршен како је и планирано, у марту идуће године, али је важно да се не касни и на другим пројектима на којима ради „Србијагас“, у Врању, Параћину, Лозници, Ваљеву, а који су вредни око 250 милиона евра“, рекла је потпредседница Владе.на је додала да ће градња овог гасовода, поред тога што је важна за енергетску безбедност, допринети и очувадњживотне средине, јер ће омогућити да се на Копаонику око 30 одсто угља, мазута и лож уља замени природним гасом, а да ће у будућности моћи да буде коришћен и за транспорт водоника. ”Инспекција је често обилазила овај пројекат, као што радимо и на пројекту гасне интерконекције Србија-Бугарска, која ће такође бити завршена идуће године”, рекла је она.

Председница општине Брус Валентина Милосављевић рекла је да је пројекат изградње разводног гасовода важан не само за општину Брус, него и за околне општине, и да ће коришћење допринети очувању животне средине.

Начелник Расинског управног округа Иван Анђелић рекао је да је овај гасовод превазилази регионални значај те да ће утицати на перформанске привреде како Расинског тако и Рашког округа а и становништво ће имати још један енергент на располагању. Битан је и еколошки моменат који се огледа кроз смањење штетних емисија. Коначно од значаја је и за енергетску стабилност јер се пружа алтернатива.

Извршни директор Оператора дистрибутивног система у ЈП „Србијагас“, Милан Здравковић, рекао је да је гасовод дуг 116 километара и да ће његова изградња омогућити прелазак око 30.000 домаћинстава у општинама кроз које пролази на природни гас.