Председник Вучић отворио фабрику “Kromberg&Schubert” у Крушевцу

Немачка компанија “Kromberg&Schubert” данас је у Крушевцу свечано отворила нови производни погон који се простире на 23.000 квадратних метара. „Доводићемо нове фабрике – хоћемо да запослимо Крушевац, да вратимо наду у будућност свима у Крушевцу, Ћићевцу, Варварину”, поручио је председник Србије Александар Вучић. Врпцу су пресекли председник Србије Александар Вучић, амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман, градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић, представник компаније Жељко Матијевић и директор БИА Братислав Гашић.

kromberg3

Бројни грађани дочекали су председника Републике Србије испред круга фабрике, након чега се он упутио на радни састанак са сарадницима, коме су присуствовали и директор БИЕ Братислав Гашић, државни секретар Министарства привреде Драган Стевановић, градоначелник Јасмина Палуровић и менаџмент компаније Кромберг и Шуберт

Ова фабрика за производњу каблова за ауто индустрију у првој фази запослиће 2.500 људи, а у другој 1.500. Укупна вредност инвестиције је 29 милиона евра. Уговор о изградњи фабрике потписан је крајем 2016.године, а први радници већ су ушли у производне погоне.

Са овим чињеницама, присутне је упознао члан Борда директора Жељко Матијевић, додавши да је Град Крушевац уступио земљиште и обезбедио инфраструктурне прикључке и на тај начин помогао реализацији прве гринфилд инвестиције.

Кромберг&Шуберт производи каблове за немачке производне компаније и на 40 локација у свету запошљава око 50.000 радника. Укупан приход прошле године је износио 1,6 милијарди евра.

У свом обраћању, градоначелник Јасмина Палуровић је истакла да је Крушевац одабран у конкуренцији више градова захваљујући условима које је понудио и повољној пословној клими која пружа многе бенефите инвеститорима. Она се захвалила председнику Вучићу за труд који је уложио да немачка компанија одабере наш град за отварање фабрике и да је то наставак политике коју је водио као премијер, са великом одговорношћу, посвећеношћу и радом у интересу свих грађана Србије. Такође је изразила наду за помоћ у довођењу још неког великог инвеститора.

„Србија је интересантна инвестициона локација за немачке компаније, а 84% од укупног броја које послују у Србији, анкетираних од стране немачко – српске Привредне коморе, потврдило је да ће поново овде инвестирати, било отварањем нове фабрике или проширењем производње“. Ово су речи амбасадора СР Немачке, Њ.Е. г –дина Аксела Дитмана.

Кључни позитивни фактори су: квалитет и доступност локалних добављача, продуктивност и мотивација запослених, квалификације и образовање и ниски трошкови.

Главни трговински партнер Србије је управо Немачка са прошлогодишњом спољнотрговинском разменом која је премашила 4,3 милијарде евра. Током последње скоро две деценије немачки партнери уложили су око 2 милијарде евра, активно послује око 400 компанија, са око 40 000 радних места.

kromberg2

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је циљ државе да се незапосленост спусти испод 10 одсто и додао да ће онда бити значајније подигнут животни стандард.

„Могли смо да се определимо за варијанту да не идемо на довођење инвеститора који отварају радно-интензивне фабрике и да се хвалимо како је просек плата виши, али нам онда 30 одсто становништва не би било запослено. Боље је да имате две ниже плате, него ниједну или једну“. Председник је поновио да ће пре краја године бити значајно повећане плате у јавном сектору, као и да ће доћи до повећања минималне цене рада, а плате ће бити више не само у јавном већ и у приватном сектору.

Вучић је на отварању такође истакао да ће Србија остати отворена земља за све који желе да улажу и у њој раде, те да неће обуставити подстицаје, јер новац ствара новац. Сада је свима постало јасно да само две ствари не могу да се блокирају, додајући да је једна – време, а друга – отварање фабрика у Србији.

Колико год фабрика да сам до сада отворио, а цифре нећу да изговарам, осим да ниједну нисам затворио, осећам сваки пут узбуђење које је тешко описати”, рекао је Вучић.

“Једино што у Крушевцу данас није за велику радост је број новорођене деце у овој години. Морамо да урадимо још много фабрика да бисмо услове направили и да људи виде будућност у овом али и свим другим градовима Србије. Крушевац је древна престоница, а од ње ћемо направити модерну престоницу напретка“.

Вучић је нагласио да ће српске власти наставити да остају посвећене постизању напретка, миру, али и компромису који не дира у елементарно достојанство.