Влада Србије у Крушевцу обележава 100 дана рада

14.октобар 2017. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић данас у Крушевцу, заједно са члановима свог кабинета представља резултате рада Владе у првих 100 дана.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Народном музеју у Крушевцу да је Влада Србије у првих сто дана рада доказала да може да настави да се храбро креће правцем који је трасирала претходна влада.

100dana1

Брнабић је на конференцији за новинаре, одржаној поводом сто дана рада Владе, истакла да је обећала модернизацију, дигитализацију и улагање у образовање.

Она је рекла да је одлучила да извештај о раду Владе у првих сто дана поднесе у Крушевцу, јер је овде управо потписан уговор са словачком „МСМ групом“, која послује у оквиру “Чехословак групе”, која је преузела фабрику „14. октобар“.

Премијерка је нагласила да је то доказ да Влада завршава послове и на најбољи начин решава проблеме и обезбеђује посао, тако да се услови за живот равномерно побољшавају у свим деловима земље.

То је, како је истакла, порука коју Влада жели да пошаље свим грађанима и грађанкама.

100dana2

Председница Владе је додала да је настављена фискална консолидација, да је јавни дуг крајем септембра био 65,4 одсто БДП-а, да је мањи 7,6 одсто у односу на крај 2016. године, те да је суфицит 66,5 милијарди.

Брнабић је подсетила на то да је Социјално-економски савет подигао минималац, што ће осетити 350.000 радника, да је окончана седма ревизија аранжмана са ММФ-ом, те да је успешно спречена кандидатура Косова у Унеско и Интерпол.

Такође, како је навела, Влада је утврдила 42 предлога закона, од којих су у Скупштини Србије изгласана три, а још 39 је у процедури.

Председница Владе је рекла да је у првих 100 дана рада закључено седам нових уговора са инвеститорима, вредних 78 милиона евра, чиме ће бити обезбеђено 2.778 нових радних места.

Она је подвукла да су директне стране инвестиције у седам месеци 2017.године порасле 19, 9 одсто у односу на прошлу годину.

Такође, како је навела, у првих осам месеци ове године Србија је остварила раст спољнотрговинске робне размене већи од 13 одсто, извоз је порастао за исти проценат, а истовремено број новозапослених је 5,5 одсто већи у односу на претходну годину.

100dana3

Она је рекла да је једна од најважнијих вести то да је Европска комисија изузела једино Србију из антидампинг мера за извоз челика, што значи да ће Србија без антидампинг царина моћи да извози челик у ЕУ, чиме ће Железара у Смедереву имати бољу позицију у односу на друге произвођаче.

То је и сигнал и кинеским инвеститорима, али и европским партнерима, да је Србија кредибилан и поуздан партнер, истакла је Брнабић.

Представљање резултата 100 дана рада Владе почело је емитовањем видео-презентације активности премијерке и њеном поруком да ће грађани имати ефикасније и јефтиније услуге, те да Србија улази у процес брзог раста, нових прилика и значајно већег стандарда и свеукупно бољег живота.