ОБИЛАЗАК РЕКОНСТРУИСАНИХ ШКОЛА И ВРТИЋА У КРУШЕВЦУ

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, дана 23. 08 2022. године посетила је Крушевац.

SKOLE-VRTICI

Она је заједно са начелником Расинског управног округа Иваном Анђелићем и градоначелнцом Града Крушевца Јасмином Палуровић, обишла ОШ „Јован Поповић“ и вртић „Пчелица“, који су уз још четири основне школе реконструисани у оквиру програма унапређења енергетске ефикасности.

„Крушевац показује да може да буде пример у спровођењу зелене агенде и да нам је енергетска транзиција, посебно у моментима кризе која ће трајати годинама, неопходна како бисмо били енергетски безбедни и стабилни. Морамо сви, као друштво, да схватимо да је потребно брже да направимо заокрет ка зеленој, чистој економији и зеленој, чистој енергетици и да тамо где су стари објекти и где је висока потрошња најпре и можемо да видимо учинак унапређења енергетске ефикасности, што је национални циљ. Ми смо претходних годину дана неколико пута били у Крушевцу, обилазили радове јер смо желели да будемо сигурни да ће све бити готово до 1. септембра. Све школе и вртић на којима су извођени радови су спремни да приме децу, која добијају боље услове за рад и одрастање. Ово је и пример да је реално могуће и да није у питању само један пројекат који ће допринети смањењу потрошње и нижој емисији угљен-диоксида“, изјавила је потпредседница Владе.

Укупна вредност пројекта у Крушевцу је 1,8 милиона евра, а обухвата пет основних школа и једно обаниште.

„Од првог септембра ће практично наши ученици бити у новим, енергетски санираним  објектима. Ово значи и за град и за наш округ, посебно у моментима глобалне енергетске кризе. Такође, ово је посебно важно за јачање институционалног оквира, када је питању енергетски менаџмент на локалном нивоу. Хвала Министарству које подржава град и читав округ у реализацији пројеката“, казао је Иван Анђелић, начелник Расинског округа.

Јасмина Палуровић, градоначелница Крушевца, рекла је да је важно да је завршена реконструкција шест објеката вредна око два милиона евра и да ће близу 50 одсто бити уштеде на годишњем нивоу и када је потрошња енергије у питању и када је реч о емисији штетних гасова.