Председник Србије Александар Вучић у Расинском управном округу

У оквиру кампање „Будућност Србије“, председник Републике Србије Александар Вучић са сарадницима је дана 24.02. 2019. године обишао је Расински округ.

16

Своју посету Расинском округу започео је у  Сталаћу.  Указао је да ће, бити изграђен ауто-пут од Појата до Прељине, што је, истиче, за житеље тог дела земље спас: “Ту ћемо да изградимо три индустријске зоне, близу ауто-пута – једну уз Краљево, једну уз Трстеник, једну између Крушевца и Ћићевца”.

Поручио је, такође,  да су железнице будућност, а карго и путнички саобраћај базираће се све више управо на железницама: “Мораћемо, пре свега, да градимо Коридор 10. Радили смо пругу Ресник–Ваљево, и даље ћемо радити према Црној Гори, али мораћемо да радимо Коридор 10, пре свега, Беоргад–Ниш”, рекао је Вучић у Сталаћу, чворишту некадашњих железница.

Вучић је у Сталаћу обишао приватну фирму “Антић Коста”, која производи и дистрибуира производе металне галантерије намењене грађевинарству. Основана је 1959. године и у власништву је породице Антић.

Вучић је после Сталаћа наставио у Варварин, где је посетио Основну школу “Јован Курсула” и Средњу школу Варварин које се налазе у истој згради. Објекат је недавно надограђен и проширен за додатних 1.000 квадрата.

Обраћајући се грађанима Варварина, председник је рекао да је држава спремна да помогне породични бизнис, српског домаћина: “Спремни смо као држава да уложимо новца колико је потребно у опрему и машине, да дамо субвенције по запосленом раднику. Сви који желе да оснују посао могу да добију подршку. Наши људи који раде у иностранству могу део свог знања да пренесу на децу и рођаке”, објаснио је Вучић.

Додао је да ће држава обезбедити два милиона евра колико је потребно за водоводну мрежу за Варварин и околину, за шта општина нема средстава. Пројекат ће, каже, бити завшен за неколико месеци. Најавио је да ће поново доћи у Варварин, на место страдања током НАТО агресије, и изразио уверење да ће Србија моћи да покаже како као феникс из пепела подиже сва своја места.

Председник Александар Вучић обишао је затим у Трстенику фабрику “ППТ Петолетка доо”- Хидраулика, коју су основали радници, након стечаја привредних друштава некадашњег гиганта “Прве петолетке” из тог места. Како је рекао, држава ће за Петолетку издвојити два милиона евра, на различите начине. Вучић је рекао да је, захваљујући подршци народа и после тешких економских реформи, данас могао да им каже да ће држава помоћи за куповину саме хале, и то не кредитним средствима, јер има и биће обезбеђено довољно новца. Додао је да је обећана и подршка за нову опрему и машине.

Председник је у Трстенику обишао и Основну школу “Свети Сава”, у коју је, уз још две школе у оближњим местима, уложено укупно 50 милиона динара: “Наставићемо и даље да улажемо, да школе, болнице, домови здравља, буду далеко унапређенији. За то данас имамо новац. То није само питање жеље, већ и могућности”, поручио је он окупљеним грађанима испред школе.“

Своју посету Округу председник је наставио у Великој Дренови где је најавио бројне инфраструктурне планове изградња водоводне и канализационе мреже, обнова школе, путева. Председник Србије најавио je да ће почетком следеће годинe кренути изградња ауто-пута Појате – Прељина. Вучић је рекао у Великој Дренови да ће тако бити повезано више градова и општина између Појата и Чачка, то јест, између коридора 10 и 11, као и да ће то повећати број инвеститора у том делу Србије.

Председник је затим отишао у Александровац где је обишао винарију породице Ћосић.

Такође, у Александровцу је обишао и фабрику “ППТ Арматура ад” и најавио да ће држава том предузећу којем недостаје 1,5 милион евра за улагање у развој помоћи са 50 одсто средстава. Фабрику “ППТ Арматуре ад” су у у процесу приватизације пре три године купили радници, а која запошљава око 500 људи. У фабрици се на годишњем нивоу преради 1.600 тона челика, а извезе 97 одсто производа на инострана тржишта међу којима су тржишта у Немачкој, Италији и Русији.

Председник у Крушевцу. У оквиру боравка у Крушевцу, посетио је ЈП „Градска топлана“, након чега је присуствовао потписивању Уговора о продаји крушевачког ФАМ-а америчкој компанији “Valvoline”. На крају посете, Председник се обратио окупљеним грађанима на Тргу косовских јунака.

Вучић је пред запосленима из ЈП “Градска топлана изјвавио да ће држава обезбедити чак милион евра, како би се извршила комплетна реконструкција топлотног система. Ово предузеће има око 200 запослених, са наслеђеним дуговањем од око 7 милиона евра, дотрајалом и застарелом опремом и недовољним капацитетом за тренутни број корисника.

Након посете Топлани, председник Републике Србије присуствовао је потписивању уговора о куповини крушевачког ФАМ-а, од стране америчке компаније “Valvoline”. Најпре је обишао производне погоне како би се упознао са процесом производње и разговарао са запосленима. Потпредседник „Valvoline“ Дијего Бродони такође се захвалио председнику Вучићу, али и премијеру Ани Брнабић на напорима које су уложили како би се окончао овај пословни потез на добробит запослених, новог власника, али и Града Крушевца. Он је изјавио да ће осим великог инвестиционог улагања, наредни период карактерисати комбинација наслеђених квалитета, али и нове снаге. Бренд ће бити задржан, као и лидерска позиција у региону, са новим амбицијама.

Председник Србије Александар Вучић честитао је новим власницима, али и свим запосленима, изражавајући очекивање да ће се компанија ширити, напредовати, отварати нова радна места и да је највеће задовољство видети да су вишегодишњи напори Владе и државе, крунисани једним оваквим пословним подухватом, на општу добробит.

Након обиласка Топлане и ФАМ-а, председник Вучић се обратио окупљеним грађанима на Тргу косовских јунака. Он је нагласио да се током дана сусрео са бројним грађанима, обишао многа предузећа и разговарао са људима како би се информисао о томе како живе, који су им проблеми, али и да их упозна са плановима Владе за наредни период.

Следеће године, најавио је, почеће се са изградњом ауто пута Појате – Прељина, како би се повезале три будуће индустријске зоне на локацијама: Краљево – Чачак, Врњачка Бања.

Србија је држава која данас захваљујући својој политици има респектабилан углед у свету и којој је на првом месту очување суверености, мира и стабилности у региону и стварање животних услова безбедних за све грађане.

Председник Вучић посебно се захвалио пензионерима на подршци, стрпљењу и разумевању које су показали за све тешке економске мере, али које ће дугорочно обезбедити фискалну стабилност. Такође, и свим женама на достојанству, посвећености и одговорности коју показују као мајке, запослене жене и особе које обављају најодговорније јавне функције.

Закључујући обраћање, као тренутно највећи и приоритетан проблем навео је низак ниво наталитета, тако да ће се држава у наредном периоду (а поједине мере су већ донете) највише посветити популационој политици која ће као резултат имати што већи број новорођене деце. Уз то, паралелно ће се радити  и на заустављању одлива младе популације из земље. Највеће активности државе у наредном периоду биће и даље економски раст, привредни развој и смањење стопе незапослености. Унапређиваће се рад јавних служби и сервиса, како би у сваком сегменту био побољшан квалитет живота грађана. С тим у вези, очекује се и повећање плата и пензија, раст субвенција у пољопривреди и стварање амбијента атрактивног за инвестирање.