Sednica Okružnog štaba za vanredne situacije

Dana 01.03.2018. godine, u Rasinskom upravnom okrugu održana je sednica Okružnog štaba za vanredne situacije. Sednica je imala svečani i radni karakter, s obzirom da je sazvana povodom obeležavanja 1. marta – Svetskog dana civilne zaštiteu.

Sednicom je predsedavao načelnik Rasinskog upravnog okruga Branislav Vesić, a na istorijat obeležavanja 1. marta, Svetskog dana civilne zaštite podsetio je načelnik Odeljenja za vanredne situacije Aleksandar Lazarević. Prvoj ovogodišnjoj sednici prisustvovala je gradonačelnik Jasmina Palurović.

Stab1

Ovaj datum ustanovljen je 1990. godine, odlukom Generalne skupštine Međunarodne organizacije Civilne zaštite, a u Republici Srbiji funkcioniše od 1995. Cilj je da se ukaže na vitalni značaj i ulogu službi CZ u slučaju svih tipova vanrednih situacija. Od stepena organizovanosti i obučenosti pripadnika CZ i sposobnosti Štabova za vanredne situacije za rukovođenje akcijama zaštite i spasavanja zavisi brzina i efikasnost zbrinjavanja postradalog i ugroženog stanovništva.

Stab2

Najpre je usvojen i Izveštaj o radu za 2017. godinu, pa su se razmatrale konkretnije teme.

–        Izveštaj o stanju izvršenih priprema za odbranu od grada 2018., tehničko – funkcionalnih problema, stepenu kadrovske popunjenosti, opremljenosti i operativnih mogućnosti Radarskog centra Kruševac

–        Izveštaj o stanju izvršenih preventivnih i operativnih  mera zaštite od poplava na vodama II reda, kao i stanje izrađenosti operativnih Planova zaštite od poplava lokalnih samouprava za 2018. na teritoriji RUO

–        Razmatranje Izveštaja o šumskim požarima i usvajanje programa sanacije sa planom pošumljavanja opožarenih površina nastalih 2017. i pripremi za letnju sezonu 2018., kao i preduzimanje preventivnih mera zaštite od šumskih požara na otvorenom prostoru.

–        Kao poslednja tačka razmatrana je i usvojena Analiza dostignutog stepena obučenosti pripadnika organizacione jedinice MUP –a nadležne za vanredne situacije, štabova za vanredne situacije, organa privrednih društava i drugih pravnih lica od značaja za zaštitu i spasavanje, specijalizovanih jedinica CZ i građana.