Дан победе над фашизмом

У Србији и Европи данас се обележава 9. мај  – Дан победе над фашизмом у Другом светском рату. Деветог маја 1945.године, нацистичка Немачка је потписала капитулацију.

Расински управни округ и Град Крушевац традиционално се придружују прослави полагањем венаца.

Начелник  Расинског управног округа Бранислав Весић, градоначелница града Крушевца Јасмина Палуровић, председник Скупштине града Живојин Милорадовић, и делегација СУБНОР –а претходно су положили цвеће на две хумке стрељаних родољуба  на Слободишту.

dan-pobede-1

Делегације Града и Округа положиле су венце и на Споменик руском војнику на Расини, где је у организацији крушевачког Културног центра приређен и пригодан програм.

dan-pobede-2

Палим херојима у борби против фашизма, почаст су одале и делегације Војске Србије, СУБНОР –а, политичких странака, Резервних војних старешина и других организација и удружења за неговање слободарских традиција.

Иначе, Други светски рат је највећи и по обиму страдања најтрагичнији оружани сукоб у историји човечанства. Страдало је 50 милиона људи, од којих су 30 милиона били цивили. Југославија је евидентирала око 1,7 милиона жртава. У рату је учествовала 61 држава са 110 милиона војника.