Отворен 4. Mеђународни фестивал „Снажни духом“

Град Крушевац и Расински округ, домаћин је 4. Mеђународног Фестивала православног филма „Снажни духом“.

Фестивал се одржава уз благослов Његове Светости патријарха српског Иринеја у сарадњи са Епархијом крушевачком и уз покровитељство града Крушевца. Подршку су дали Амбасада Републике Србије у Русији, Српско одељење међународног фонда јединства православних народа, Амбасада Руске федерације у Републици Србији. Присутне је поздравио секретар Епархије крушевачке протејереј-ставрофор Драги Вешковац.

snazni-duhom4

Фестивал  је отворен изложбом Софије Јечине, у белој сали Културног центра. Ауторка је члан Удружења уметника Србије и међународне асоцијације уметника УНЕСКА.

На отварању је говорила градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић: „Овај фестивал је један од начина да се оснажи православље и очува дух народа који су кроз историју, захваљујући непоколебљивој вери, сачували свој национални идентитет. Циљ је промоција вредности православља, културе и традиције православних народа“.

Гости и учесници Фестивала ће имати прилику да се упознају са документарним и играним филмовима из 10 земаља света. Жири ће оценити 3 играна и 9 документарних филмова из Србије, Белорусије, Русије, Бугарске, Републике Српске, САД, Енглеске, Аустралије, Казахстана, Украјине.

Прве пројекције филмова биле су руске продукције: „Љубав је јача, сећање на Николаја II“ и „Бели анђео“.