14. OKTOBAR DAN OSLOBOĐENjA KRUŠEVCA

Povodom 14. oktobra  Dana oslobođenja grada Kruševca u Drugom svetskom ratu, danas su na spomen obeležja položeni venci i cveće. Kod Spomenika na fontani borcima od 1912. do 1918, Spomenika kosovskim junacima, Spomenika borcima Crvene armije (kod crkve na Rasini), vence su položili Gradonačelnik i predsednik Skupštine grada Kruševca , načelnik Rasinskog upravnog okruga, delegacija Vojske Srbije, delegacije bratskih gradova – Lipeck (Rusija), Stara Zagora (Bugarska), Volvi i Stavros (Grčka) i Rmniku Vlčea (Rumunija),  predstavnici SUBNOR, udruženja i organizacije.

U okviru programa  dana oslobođenja grada Kruševca, otkriven  je spomenik palim pripadnicima vojske, policije i rezervnog sastava (1991. – 1999.god.), koji su svoje živote dali tokom rata u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Spomenik je postavljen u okviru Memorijalnog kompleksa “Slobodište”. Autorsko je delo akademskog vajara iz Beograda, Svetomira Radovića.

spomenik23

Nakon obraćanja, Spomenik su otkrili gradonačelnik Jasmina Palurović,Velimir Milošević i Boban Gašić. Vence su položili direktor BIA Bratislav Gašić, gradonačelnik Jasmina Palurović i predsednik Skupštine grada Živojin Miloradović, načelnik RUO Branislav Vesić, predstavnici  Udruženja boraca i porodice poginulih, koje su za pomen stradalima palile i sveće.

Povodom Dana oslobođenja u pozorištu je održana Svečana akademija, na kojoj su najzaslužnijim preduzećima dodeljene Zahvalnice. Na skupu kome su prisustvovali brojni gosti, gradovi pobratimi, susedne opštine, predstavnici rukovodstva grada i okruga, vojske, policije, javnih preduzeća i ustanova, privrede… izveden je i prigodan program.

svecana-akademija1