Obeležavanje Vidovdana

– Obeležavanje Vidovdana počelo je tradicionalnim polaganjem cveća na spomen obeležja u gradu.

Načelnik Rasinskog upravnog okruga Branislav Vesić i predsednik Skupštine grada Jasmina Palurović,kao i i ostala udruženja i institucije položili su cveće kod krsta i na humke na Slobodištu, na Spomenik kod Fontane i kod krsta na Bagdali.

Vidovdan-1
Polaganje venaca

– Zatim je Predsednik Skupštine grada Kruševca Jasmina Palurović priredila prijem za delegacije gradova pobratima, koji su gosti Kruševca povodom Dana grada.

Gostima iz Lipecka (Ruske Federacija), Krfa (Grčka), Stare Zagore (Bugarska), Odincova (Moskovska oblast) i Bijeljine (Republika Srpska), Predsednik Skupštine Grada Kruševca Jasmina Palurović uputila je reči srdačne dobrodošlice.
Gradovi-pobratimi
Skupština Grada Kruševca je na sednici održanoj 27. novembra 2015. godine donela Odluku o uspostavljanju saradnje između grada Lipecka (Ruska Federacija) i grada Kruševca. Vlada Republike Srbije je donela Rešenje o davanju saglasnosti na ovu Odluku koje je objavljeno u „Službenom glasniku RS” 05 broj 016- 406/2016, 23. januara 2016. godine.

Sporazum su potpisali predsednik Skupštine grada Kruševca Jasmina Palurović i gradonačelnik grada Lipecka Ivanov Sergej Vjačeslavovič.

– Svetom arhijerejskom liturgijom i pomenom stradalima nastavljeno je obeležavanje Vidovdana, jednog od najznačajnijih praznika u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi. Vidovdanska litija krenula je iz Crkve Lazarice do Spomenika kosovskim junacima je je služen pomen stradalim mučenicima od 1389. godine, sve do današnjih dana. Pripadnici Vojske Srbije, Garnizona Kruševac nosili su kivot kneza Lazara, a u litiji, koju je predvodilo visoko sveštenstvo.

Potom je, povodom Vidovdana, usledila svečana sednica Skupštine grada Kruševca, Skupština grada Kruševca, na sednici održanoj dana 28.06.2016. godine donela Odluku o dodeljivanju nagrade i priznanja Grada Kruševca.

Vidovdanska nagrada
• Ljiljani Habjanović Đurović književnici, autoru brojnih romana, za izuzetan doprinos razvoju kulture grada Kruševca.

Ljiljana-Habjanovic-Djurovic
Vidovdanska nagrada

Plakete GRADA KRUŠEVCA
1. Cooper Tire *Rubber company Krusevac, za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti privrede, povećanje izvoza i pomoć u realizaciji brojnih kulturnih i humanitarnih manifestacija kroz donacije.
2. EPS distribucija d.o.o., Ogranku ED Kruševac, za dugogodišnje uspešno poslovanje i ulaganje u proširenje kapaciteta čime je poboljšano snabdevanje građana i privrede električnom energijom.
3. Dušanu Matiću iz Jasike, dugogodišnjem dobrovoljnom davaocu krvi za iskazanu solidarnost i humanost višestrukim , davanjem krvi.
4. Aleksandri Milojević, učenici Ekonomsko-trgovinske škole za izuzetan uspeh tokom školovanja i visoke rezultate postignute na republičkim takmičenjima iz matematike.
5. Radoslavu Jovanoviću vlasniku Rasadnika “Aleksandar” iz Malog Šiljegovca, za rezultate postignute u proizvodnji i doprinos unapređenju životne sredine grada, davanjem brojnih donacija.
Pohvale grada Kruševca
1. Udruženju ratnih vojnih invalida Kruševac, za dugogodišnji humanitarni rad pružanjem podrške i pomoći ratnim vojnim invalidima i članovima porodica palih boraca.
2. Draganu Stojkoviću iz Kruševca, dugogodišnjem dobrovoljnom davaocu krvi , koji je dao krv preko 150 puta.
3. Neveni Simić iz Kruševca, pionirskoj reprezentativki Srbije u karateu, za izuzetne sportske rezultate.

Posted in News