Седница Окружног штаба за ванредне ситуације

rasinski-okrug

У Расинском управном округу дана 14. 03. 2016. године је одржана друга ванредна седница Окружног штаба за ванредне ситуације на којој је разматрано актуелно стање у граду Крушевцу и општинама Округа. Председавао је начелник Округа Бранислав Весић, а присуствовао је и градоначелник Драги Несторовић.

С обзиром на смањење кишних падавина, на реци Западној Морави дошло је до опадања водостаја , а на Јужној до стагнације. У Ђунису се такође очекује смањење нивоа воде. Стање је редовно и стабилно и на другим водотоковима.

Квалитет пијаће воде са акумулације „Ћелије“ је уобичајен, забележен је пораст нивоа уливања река Расина и Блаташница, али се истовремено врши и контролисани испуст из језера.

са данашње седнице
Са данашње седнице

Екипе Завода за јавно здравље су на терену, са појачаном контролом локалних извора водоснабдевања и из тих разлога, мештани села Ђунис додатно су обезбеђени са цистернама пијаће воде.

Прорадили су и одрони и клизишта на неким локацијама (Падеж, Гари, Кукљин…), а у општини Брус је из тих разлога тренутно обустављено одвијање путничког саобраћаја на делу државног пута.

учесници седнице
Учесници седнице

Посебан проблем, како је истакао градоначелник Драги Несторовић, је непланска, односно неовлашћена експлоатација песка, посебно на потезу Западне Мораве. Закључак Штаба је да треба поновити захтев надлежним органима за добијање водног инспектора са седиштем у Крушевцу, који ће покривати територију Расинског округа. У прилог овом захтеву је и чињеница да се на територији Округа налазе 3 велике реке, акумулација „Ћелије“ и пет водотокова првог реда.

Posted in News