Poseta ministra poljoprivrede Rasinskom upravnom okrugu

Dana 19. 10. 2007. godine, u okviru posete ministra poljoprivrede Slobodana Milosavljevića Rasinskom upravnom okrugu, obavljen je i prijem i razgovor kod Načelnika Rasinskog upravnog okruga, Branimira Trajkovića. Načelnik je ministra upoznao sa poljoprivrednim potencijalima Okruga. Između ostalog dogovoreno je, da Okrug ponovo dobije republičkog vodoprivrednog inspektora sa sedištem u Kruševcu.

Čitav govor načelnika Trajkovića, povodom posete ministra:

Ko god da je prošao, vinogorjem Aleksandrovca, kroz kalemarsku Veliku Drenovu i Konjuh, malinjacima i šljivicima opštine Brus trsteničkim baštama i plastenicima i širom Srbije, poznatom po stočarstvu Ribarskog kraja, biće mu jasno šta je najveći resurs i potencijal ovog Okruga.

Mi se možemo pohvaliti statističkim brojevima, pozitivnim regionalnim spoljnotrgovinskim bilansom, broju gazdinstava i obeleženih životinja, možemo reći da primera radi samo opština Kruševac u svakom momentu ima u proseku 6000 junadi u tovu i 150 objekata za tov registrovanih.

Osnovna snaga i resurs ovog regiona su naši sugrađani koji žive i rade na selu. Suočeni sa bezbroj prirodnih i onih drugih nepogoda, po ko zna koji put u istoriji pokazali su neverovatnu izdržljivost i sposobnost za rast.

Nesumnjivo da je država prepoznala ovu vrednost i potencijal i svojim kreditnim fondovima, premijama i subvencijama unapredila poljoprivrednu proizvodnju. Nesumnjivo je i da su opštine Rasinskog okruga, pre svega odgovornom odnosu svojih skupština i samih predsednika, takođe prepoznale ovu vrednost. Za kratko navešću kao primer Fond za podsticaj poljoprivrede opštine Kruševac, koji je u prvih nekoliko pionirskih godina postigao ogromne rezultate i danas prerastao u ozbiljnu, najpovoljniju kreditnu instituciju, koja ulaže ne samo u poljoprivredu već i u druge privredne delatnosti.

Ali put kojim idemo zahteva još mnogo truda i ulaganja. Problemi sa kojima se suočavamo su brojni: pre svega tu je disparitet u cenama stočne hrane i gotovih proizvoda. Čitave grane poljoprivredne proizvodnje, pre svega stočarstvo, voćarstvo i kalemarstvo ozbiljno su uzdrmane.

Zato su naši ciljevi jasni, a inicijative konkretne:

Mi želimo da što spremnije dočekamo 2011 godinu. i uvođenje evropskih standarda u primarnu proizvodnju. Želimo što više udruženja primarnih poljoprivrednih proizvođača, onako kako su to recimo uradili proizvođači mleka. Želimo jače i nove instutucije koje će pružati stručnu pomoć i niže administrativne troškove. Želimo da se bazični materijal proizvodi ovde. Cilj je jasan: pružiti institucionalnu i finansijsku podršku tamo gde je najpotrebnija, kako onima koji imaju tradiciju u proizvodnji tako, možda i više onima koji po prvi put započinju.

Zato još jednom pozdravljam ovaj skup i temu smatram suštinskom, jer su strateški dokumenti osnova za ostvarenje pomenutih ciljeva. Sve ovo u interesu onih koji su nas kroz istoriju bezbroj puta održali. Kada budemo njih pogledali, bićemo dostojni funkcija koje obavljamo.

Posted in News