Otvorena Kancelarija za alternativne sankcije

U Kruševcu je danas otvorena Kancelarija za alternativne sankcije, 18. po redu, a svečanosti su prisustvovali ministar pravde Nikola Selaković i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović.

20141205

„Veliko mi je zadovoljstvo što danas počinje sa radom Kancelarija za alternativne sankcije u Kruševcu, a plan našeg Ministarstva je da otvorimo svih planiranih 25 do kraja ove godine. Od mog dolaska na funkciju ministra, od zatečenih 6 Kancelarija, ova brojka je znatno povećana, a od nekadašnjih 600 sada imamo 921 lice koje na ovaj način izdržava kaznu. U razvijenim zemljama na jednog zatvorenika idu dva „alternativca“ i mi ćemo nastojati da pratimo taj trend“.

Time se ostvaruje i direktna ušteda s obzirom da jedan zatvorenički dan košta državu 15 evra, nastavio je ministar Selaković, a ujedno sprovodi i proces resocijalizacije. Do sada je u budžetu ušteđeno oko 6 miliona dinara na ovaj način, a pravo stanje moći će realno da se sagleda tek naredne godine, kada budu aktivne sve Kancelarije.

Ministar Nikola Selaković naglasio je da je Ministarstvo pravosuđa izmirilo sva dugovanja, a redovno se realizuju i sve tekuće obaveze. Planovi su da se pokrenu proizvodne jedinice u okviru ustanova Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, kako bi se i na taj način ostvarile uštede i rasteretio budžet

Gradonačelnik Dragi Nestorović rekao je da će Grad Kruševac i lokalna javna preduzeća zaključiti adekvatne Ugovore sa Kancelarijom, kako bi se ovaj projekat optimalno implementirao.

Inače, rad u javnom interesu je neplaćeni rad u korist zajednice i omogućava izvršenje kazne na slobodi. Izriče se umesto kazne zatvora za krivična dela za koje je propisan zatvor do 3 godine ili novčana kazna.

Kancelarija za alternativne sankcije u Kruševcu nalazi se na 5. spratu zgrade Suda, a današnjem otvaranju su prisustvovali gradonačelnik Dragi Nestorović, zamenica Jasmina Palurović, načelnik Rasinskog upravnog okruga Branislav Vesić, episkop Kruševački dr David Perović, upravnik Vaspitno-popravnog doma Ivan Mijailović, većnici, pomoćnici Gradonačelnika, direktori javnih preduzeća i ustanova i nosioci pravosudnih funkcija.

Ostavite odgovor