Tridesetprva sednica Saveta Rasinskog upravnog okruga

Dana 30.03.2011. godine sa početkom u 11,00 časova, održana je 31. sednica Saveta Rasinskog upravnog okruga:

Tema: upoznavanje sa zakonskom regulativom kojom su uređene obaveze državnih organa i organa lokalne samouprave u okviru priprema za odbranu, kao i implementacija definisanih obaveza, naročito u domenu izrade odgovarajućih planskih dokumenata.

Učesnici: Načelnik Rasinskog upravnog okruga (domaćin sastanka), predstavnici ministarstva odbrane Republike Srbije Regionalnog Centra u Nišu, komandant garnizona – Kruševac, gradonačelnik grada Kruševca, predsednici opština sa teritorije Rasinskog okruga, predsednici osnovnog i višeg suda, kao i prekršanih sudova u Kruševcu i Trsteniku, nosioci tužilačkih funkcija (osnovni i viši javni tužilac), direktori filijale Poreske uprave Kruševac i Trstenik i načelnik Službe za katastar nepokretnosti Kruševac.

Sednicu je otvorio načelnik Rasinskog upravnog okruga, Dragutin Veljković:

“U prethodnom periodu nadležni organi Republike Srbije, doneli su čitav niz propisa kojima se uređuje koncept odbrane zemlje. Izdvojio bih Strategiju odbrane i Strategiju nacionalne bezbednosti Republike Srbije, Zakon o odbrani, Zakon o vojsci, Zakon o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi. U Strategiji odbrane, poglavlju 7. naglašeno je da planiranje odbrane ima primarni značaj u procesdžu upravljanja sistemom odbrane. Takođe, istim aktom definisano je da su planovi odbrane državnih organa i organa lokalne samouprave i drugih subjekata odbrane, sastavni deo Plana odbrane Republike Srbije. Takođe, u članu 5. Zakona o odbrani rečeno je da se odbrana zemlje između ostalog ostvaruje i organizovanjem i pripremanjem subjekata odbrane za izvršavanje zadataka u ratnom i vanrednom stanju. Značaj planiranja u sistemu odbrane tema je i današnjeg sastanka. Sve ovo u cilju preduzimanja mera svih subjekata odbrane za pravilno funkcionisanje u svim eventualnim bezbedonosnim izazovima”.

U nastavku sastanka predstavnici ministarstva odbrane prezentovali su obaveze subjekata, metodologiju i postupak izrade odgovarajućih planova odbrane te obavili odgovarajuću, iscrpnu obuku.

Ostavite odgovor